„Minden, ami BOSCH. Igazából nem is tudom, hogy miért, de úgy 12 éves koromtól minden műszaki dolog érdekelt. Az édesapám oltotta belém a motorok szeretetét. Bizony, ő még GS-35 körmös Hoffher-en kezdett. Mivel környékünkön nem volt divat a TSZ, így apám is magángazda lett, ezért vett egy kismotoros, fülke nélküli 45-ös MTZ-t, amin nem működtek a lámpák a vezetékek hiánya miatt. Kérdeztem édesapámat, hogy bevezetékelhetem-e, ő megengedte, a vezetékelés sikerült, és így lettem villamossági műszerész! Elvégeztem a gépjármű villamossági sulit, és utána hazajöttem a Szőlőfürt Szakszövetkezetbe. 1988-ban építettem egy 3 beállásos műhelyt, amelyben már az IFA teherautó vezetékelését is „tető alatt” tudtam elvégezni. A gépjármű villamosság alapjait a Bosch „adta” a szakmának, ebből adódóan erőteljes Bosch „megszállottá” váltam, és ma is vallom Robert Bosch gondolkodásmódját”

〈Benedeczki Lajos〉

 

Ez lehet a hátterében annak a gyűjtőszenvedélynek, melynek eredményeként minden bizonnyal Magyarország egyik legérdekesebb műszaki magángyűjteménye található Kecelen. A gyűjtőszenvedély középpontjában egyrészt a Bosch márkanév, másrészt a műszaki oktatás áll.

A gyűjtemény egy része a Benedeczki Műhely Kft. telephelyén kiállításra kerül, a szerviz látogatói számára megtekinthető. Alább egy kis ízelítő műszaki metszetekből és régiségekből…